Blog

Mit vegyek a gyerekemnek karácsonyra?

Évről évre egyre nagyobb kihívást jelent az ajándékválasztás, főleg, ha a nagyszülőknek, rokonoknak is tanácsot kell adni, minek örülnének a csöppségek. Mai írásunkban néhány hasznos tippel igyekszünk megkönnyíteni az ajándékválasztást, és eloszlatni a kételyeket, hogy számodra se legyen kérdés „mit vegyek a gyerekemnek karácsonyra?”.

Amit biztosan ne vegyünk!

Fontos, hogy ne magunknak válasszunk ajándékot, hanem vegyük figyelembe, hogy gyermekünk az adott életkorában mivel tud legjobban fejlődni, vagy mi az, ami tartós, időt álló választás lehet.  Kerüljük a háziállatok vásárlását a kisebb gyerekeknél, mert jellemzően ez egy olyan ajándék, aminek három napig örülnek csak, aztán ránk marad az állat gondozása. Házi kedvencet ráérünk akkor adni, ha a gyerek majd nagyobb lesz.

 

Ezekkel biztosan nem fogsz mellé, és a karácsonyi ajándék telitalálat lesz!

A mesekönyv mindig jó választás, mert kezdetben mi olvashatunk belől esténként a gyerkőcöknek, később pedig ők maguk gyakorolhatják az olvasást a korábban kapott könyvek segítségével.

Nevelj kreatív gyereket! Az életben gyakran adódik olyan helyzet, aminek megoldása nagymértékű kreativitást igényel.  A kisgyermekben ott rejtőzködik a kreativitás. Előfordulhat, hogy ez felnőtt korra ellaposodik.  Fejleszd a gyermekek kreativitását!  A piciknek jó móka ujjfestékekkel lenyomatozni, színeseket alkotni. Nem kell félni, hogy összekenik a lakást, ha ügyesen irányítod a játékot. Teríts le nagy újságlapokat, és a pici gyerek csuklóját finoman megfogva tapicskoljatok!   A kicsiknek már kétévesen remek szórakozás és kiváló fejlesztő a gyurmázás. Ebben a tevékenységben nagyon fontos a kéz és az agy összekapcsolódása.

A fajátékok, köztük az építőkockák, fejlesztik a térlátást, szem és kéz koordinációját valamint a kézügyességet is. A kisebbeknek is tudunk választani a biztonságos fajátékok közül, nekik a formafelismerőket ajánljuk, mely használatával gyakorolhatják a színek és formák megkülönböztetését, de megfigyelő- és rendszerező készségük is garantáltan fejlődik

Társasjáték nélkül nincs karácsony!

Harminc évvel ezelőtt leült a család vasárnap délután  „Gazdálkodj okosan!” társassal játszani akár 2-3 órát is. Manapság a rövidebb játékidejű, pörgős társasokat kedvelik többen.  A társasozás csodálatos élmény, de együttműködésre, alkalmazkodásra és szabálytiszteletre is nevel.  Veszíteni nem szeretnek a gyerekek a játékban, ezért jó tudni, hogy tudunk ajánlani kooperatív társasokat is, amiben egy közös cél érdekében játszunk együtt, és mindenki győzhet, mindenki lehet nyertes. Már 3 éves kortól kezdhetjük a társasjátékozást, és felnőttként se hagyjuk abba! Sokféle, kifejezetten felnőtteknek való társas is van a készletünkben 99 éves korig vagy még azon túl is. 🙂

A kislányok mindig örülnek valamilyen mini háztartási felszerelésnek, legyen az konyha vagy vasaló szett, mert ezen játékok segítségével ők is azt csinálhatják, mint anya. A fiúknak jó választás lehet valamilyen barkácskészlet vagy autós szett, mert ők természetesen apát szeretnék utánozni.

Nagyobb gyerekeknek tökéletes ajándék a különféle gondolkodtató- és logikai játékok. Akad köztük olyan, amelyik egyedül játszható, mint az Okostojás, a Rubik-kocka és az ördöglakatok.

Amennyiben kérdésed merül fel, mi lenne a legjobb választás idén karácsonyra, keress fel bennünket a Talizmán Játékboltban, és segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb ajándékot, hogy az öröm a fa alatt garantált legyen.

 

Mikulás napi dekorációs sablonok gyerekeknek is!

Mikulás napi dekorációs sablonok

Mikulás napi dekoráció
Mikulás napi dekoráció

Az adventi időszakban sokat segíthet az ünnepekre való hangolódásban, ha a házunkat is ünneplőbe öltöztetjük. Most összeszedtünk néhány könnyen elkészíthető Mikulás napi dekorációt. A gyerekek maguk is könnyen elkészíthetik a különböző díszeket. Készültünk a kisebbeknek színezhető Mikulással, a nagyobbak pedig hajtogatós, ragasztós és felöltöztethető Mikulás napi kézműves feladatokkal találkozhatnak mai posztunkban.

A kreatív tevékenység nagyon fontos a gyermekek fejlődése szempontjából. Általánosságabn elmondható, hogy az ilyen jellegű tevékenység végzése során fejlődik a szépérzék, de a színezés például erősíti az ujjak és tenyér izmait, melyeknek később fontos szerepe lesz, ha a gyermekek iskolába mennek, és írni kezdenek tanulni.

 

A Mikulás napi dekorációs sablonokért kattints ide:

December_6_Mikulás napi dekor

Nem elég, hogy nagyon intelligens, de még fejleszt is, ez az Intelligens Gyurma!

Meg fogsz lepődni, de nem egy személyre gondolok, hanem egy szuper kis játékra: az intelligens gyurmára! Hogyan lehet egy gyurma intelligens?

Íme:

  1. Nyúlik, akár a rágógumi, ha finoman húzod.
  2. Ha gömböt formálsz belőle, és ledobod, akkor pattan, mint egy labda.
  3. Ha hirtelen széttéped, pont úgy szakad, mint a papír.
  4. Ha egy kemény tárggyal határozottan ráütsz, akkor darabokra törik, akár a porcelán.

E négy alaptulajdonságot mindegyik eredeti intelligens gyurma tudja. Sőt, léteznek már olyan különleges Intelligens Gyurmák is, amelyek még ennél is többet tudnak!

Kapcsolódó kép

A mágneses gyurmák hasonlóan kelnek életre mágnes közelében, mint a kobra a furulya dallamára a kígyóbűvölő fonott kosarában. A mágneses változat is több színben is kapható!

 

A világítóKéptalálat a következőre: „világító intelligens gyurma” gyurmák a sötétben csodaszép színben pompáznak. Igazán érdekes látványt nyújtanak, főleg a téli estéken, amikor korán sötétedik.

 

 

Képtalálat a következőre: „színváltó intelligens gyurma”Vannak olyan társaik is, melyek hő vagy napfény hatására színt váltanak. Figyeld meg a változást, ha például meleg bögréd széléhez érinted a gyurmát, mi történik! Néhány perc után visszanyeri eredeti színét.

 

A gyurmázás önmagában is nagyon jó készségfejlesztő, hiszen a kézügyesség fejlesztése mellett a finommotorikus képességet is segíti, valamint a szem-kézkoordinációt és a térlátást is fejleszti.  Óvodás korban pedig az izmokat és az ujjakat erősíti, mely elengedhetetlen szerepet tölt majd be, ha írni kezd tanulni a csemete.

Az Intelligens Gyurma pedig a fenti készségeket igazán izgalmas módon fejleszti ki, így érdemes kipróbálni több fajtát is. Kapható a Talizmán Játékboltban! Gyere be az üzletbe, és bemutatjuk Neked, hogyan reagál az eredeti Intelligens Gyurma!

 

5 tipp téli napokra, hogy a játék a lakásban is felhőtlen legyen!


Hogyan kössem le a gyereket, a téli esős napokon?    

A nyarat a legtöbKéptalálat a következőre: „kids staring at the window rain”b gyerek és szülő egyaránt szereti, hiszen süt a nap, jó idő van, lehet a szabadban játszani, és az iskolában is szünet van. Az ősz eljövetelével azonban egyre többször borul be, hűvösebbek a délutánok, a tél érkezésével pedig előfordulhat, hogy nem szívesen engedjük ki a gyerekeket, nehogy megfázzanak. Ezekre a kellemetlen, téli napokra hoztunk öt praktikus tippet, hogyan lehet a szabadidőt a gyerekekkel bent is hasznosan eltölteni, így szórakoztató lesz a játék a lakásban is.

  1. Kapjuk elő a rég nem használt társasjátékokat!

A gyerekeknek mindig van aktuális kedvenc játékuk, így a régebben kapott holmikról hajlamosak megfeledkezni. Keressünk elő a tavalyi társasjátékokat, a kicsik is rácsodálkoznak majd, milyen jó dolgok lapulnak a szerkény mélyén. Biztos mindenkinél előkerül a Monoply, Acitivity vagy a Gazdálkodj okosan!

  1. LEGO-zzunk együtt apával!

Sokszor látjuk, amikor Képtalálat a következőre: „dad and son building lego”egy apuka betéved a Talizmán Játékboltba LEGO-t venni, hajlamos megfeledkezni arról, hogy kinek is akar vásárolni, és gyakran elkalandozik az őt érdeklő LEGO-k irányába. Használjuk ki a rossz időt, és szorgalmazzuk, hogy az apukák újra gyerekek lehessenek, építsenek várat, hajót vagy űrállomást a srácokkal együtt. Játszani jó, együtt játszani még jobb!

  1. Gyurmázzunk, míg anya süt!

A gyerekek nagyon szeretnek segíteni a konyhában, élvezik, ha belefolyhatnak a munkálatokba. Ha éppen mégis valami olyat készítünk, amiből ők nem tudják kivenni a részüket, adjunk nekik gyurmát, és gyúrja mindenki a maga tésztáját.

  1. Építsetek erődöt!Képtalálat a következőre: „castle made of blanket”

Nem kell hozzá más, csak két szék és egy jó nagy lepedő. Párnákkal bélelhetjük az erőd belsejét, és minden féltett kincset elrejthetnek itt a gyerekek. Ha besötétedik, használjunk zseblámpát, mindenki élvezni fogja, ha a kezeitekről vetülő árnyékból pávát, elefántot vagy zsiráfot formáztok.

  1. Kincsvadászat indul!

Nem baj, ha nincs mindig energiád és időd bújócskázni a csöppségekkel. Kiválóan helyettesítheted magad a kedvenc játékukkal. Rejtsd el jól, és biztos lehetsz benne, hogy az aprók addig nem nyugszanak, míg rá nem találnak.

Kipróbáltuk: Tanuló kutyus és Tanuló kutyushugi

Tanuló kutyus

A TaTanuló kutyusnuló kutyus interaktív készségfejlesztő játék, mely a mindennapi tapasztalatokon keresztül segíti gyermeked fejlődését. A puha kutyus figura végtagjait megnyomva közösen énekelhettek, mondókákat tanulhattok, sőt a kutyus segítségével a testrészek megismerése is gyerekjáték. A megölelhető kutya közelsége gyermekednek nem csak biztonságérzetet ad majd, de ösztönzi, hogy a szeretetét is kifejezze. Már 6 hónapos kortól adható gyermekednek. 3 darab AA 1,5V-os elemmel működik.

Tanuló kutyushugiTanuló kutyushugi

Sőt, megérkezett a bájos Tanuló kutyushugi is, aki fény- és hangeffektekkel színesíti a közös játékot, mindemellett fejleszti a csemetéd szín- és formafelismerést is.

 

Kipróbáltuk: Good friends társasjáték

Good friends? – avagy próbáld ki, mit gondolnak rólad a barátaid!

Egy napsütéses tavaszi hétvégén vidékre utazott a baráti társaság, gyakorlatilag a semmi közepére. A rég nem látott barátok élménybeszámolói is végesek, így a Good friends társasjáték nem maradhatott ki a poggyászból. És milyen jól tettük, hogy nem maradt otthon.
A játék zseniális, már a doboz designja is elég figyelemfelkeltő, az élénk színű dobozon, az erősen gesztikuláló karaktereket látva, már lehet következtetni, hogy a játék során ránk is őszinte nevetés, sok meglepetés és olykor egy kis negatív kritika vár.

Bővebben

Játékvásárlás, dupla vagy semmi

Mosolyogva tapasztaltam rokongyerekeknél a családban, hogy bár van köztük majdnem két év korkülönbség, szeretik egymást másolni, utánozni. Amikor a kisebb van a figyelem középpontjában, akkor a nagylány is másolja a picit, és persze fordítva. Ha a játákvásárlás alatt a lányok is ott vannak, akkor lesik egymás véleményét, konszenzus van, amit az egyik szeretne, az a másiknak is jó lesz. Persze mindketten szeretnének egy sajátot, a közös játék nem opció.

Bővebben

A szívemre vagy az eszemre hallgassak? – Dilemma játékválasztás során

„Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled! (…) Ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat! De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre és a megérzéseidre hallgatni! Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában.”     (Steve Jobs)

„A legfontosabb tanács: soha ne a szívedre hallgass, csak az eszedre. A szív tévútra visz, hamis illúziókkal kecsegtet és eltérít valódi célodtól. Mindig az eszedet használd, és bármit elérhetsz.”     (Szalai Vivien)

Bővebben