A szívemre vagy az eszemre hallgassak? – Dilemma játékválasztás során

„Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled! (…) Ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat! De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre és a megérzéseidre hallgatni! Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában.”     (Steve Jobs)

„A legfontosabb tanács: soha ne a szívedre hallgass, csak az eszedre. A szív tévútra visz, hamis illúziókkal kecsegtet és eltérít valódi célodtól. Mindig az eszedet használd, és bármit elérhetsz.”     (Szalai Vivien)

Játékválasztás közben gyakran hallok ilyeneket szülőktől:

– Barbie babát kért, ez lesz a huszonharmadik. Szívesebben vennék egy memória játékot, de annak nem örülne.

Meg ilyet:

– Megveszem ezt a szörny figurát, pedig nekem nem tetszik, de ő ezt szeretné. Inkább vinnék egy kirakót a térlátását fejleszteni.

A gyerekek vágynak azokra a játékokra, amiket a reklámokban látnak, a szülők a reklámozott játékokat nem mindig tartják hasznosnak.

Akkor most melyiket válasszam? Sokszor a szülő alig tud dönteni…

A készségfejlesztő, az ismeretbővítő vagy a szórakoztató legyen? Ezt mindenki maga döntse el, ebben nem szoktam véleményt nyilvánítani, tanácsot adni, mindig az adott helyzettől függ, amit csak a szülő, nagyszülő ismer. Legyen most az egyik, legközelebb pedig majd a másik típus. Egyszer a eszére, máskor a szívére hallgat az ember.

Ha még ezek után is nagy a bizonytalanság, és küzd egymással a szív és az ész a vevőben, akkor szoktam javasolni, hogy ha mégis az epedve vágyott játékot választja, akkor vigyen még mellé egy kisebb értékű fejlesztő vagy okos játékot, hogy megnyugodjon a lelke.

Mondhatjuk, hogy akár a szívünkre, akár az eszünkre hallgatva választunk játékot, a gyerkőc mindenképpen örülni fog az új kincsnek, így aggodalomra semmi ok.